Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Als ondernemer is het belangrijk om ten aller tijden een goed overzicht te hebben van de administratie. Zo kan er snel ingesprongen worden op actuele ontwikkelingen. Maar doe je dit als ondernemer nou zelf of besteed je deze klus toch liever uit? Zo is het niet verplicht als ondernemer om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Echter is dit een tijdrovend proces. Deze tijd kan ook u als ondernemer ook besteden aan werkzaamheden waar u energie en kracht uit haalt.

Gebruik slimme software tools

Zelf de boekhouding doen kan tegenwoordig heel eenvoudig door gebruik te maken van slimme software. Zo biedt bijvoorbeeld de Rabobank Rabo Bizzy aan. Dit is een programma dat een koppeling maakt tussen uw zakelijke rekening en de boekhoud tool van Tellow. Dit is een handig tarief voor starters die hun boekhouding graag snel en eenvoudig willen bijhouden. Rabo Bizzy is er voor de zzp’er die geen zin heeft om Excel-sheets of schoenendozen met bonnetjes bij te houden, maar meteen inzichtelijk wil hebben wat de financiële situatie is van het bedrijf.

De voordelen van een boekhouder

Naast het gebruiken van eigen software programma’s is het geen slecht idee om een boekhouder in te huren. Er zijn in het vak bedrijfsadministratie nou eenmaal zaken die u als ondernemer de pet te boven gaat, zoals bijvoorbeeld fiscale kwesties of verschillende soorten afschrijvingen. Zo heeft de startende ondernemers te maken met de zelfstandigen- en startersaftrek en MKB-winstvrijstelling en verschillende veranderen belastingvoorwaarden. Een geschoolde accountant kent al deze regels al.

Tarieven voor het uitbesteden van de boekhouding

De hoogte van de tarieven voor het uitbesteden van de bedrijfsadministratie verschillen nogal per aanbieder. Zo kan het de administratie als ZZP’er al vanaf €92,- per maand uitbesteedt worden aan professionele specialisten. Ook is er de mogelijkheid om een ruimer abonnement te nemen vanaf €134,-. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van uw organisatie.