Een factuur verkopen? Lees hier hoe dat in zijn werking gaat.

Ben je beginnend ondernemer en zit je er niet op te wachten op late betalingen? Of misschien heb je al veel langer een eigen onderneming maar heb je keuze gemaakt om laten je factuur te verkopen? In Nederland is ‘je factuur verkopen’ nog een relatief begrip maar in het buitenland al veel gebruikelijker. Wist je dat vroeger hun facturen al verkochten om snel een financiering te krijgen. Vroeger ging het voornamelijk om bulken facturen verkopen, tegenwoordig gebeurt het steeds vaker incidenteel om geldnood snel op te lossen. Hier lees je meer over een factuur verkopen, oftewel factoring.

Aan wie?

Facturen voor een product of geleverde dienst die nog niet zijn verstuurd kunnen worden verkocht aan een factoringmaatschappij. Je ontvangt dan snel zo’n 97% van de factuur direct uitbetaald en de factoringmaatschappij neemt het debiteurenbeheer van je over. Het concept van ZZP factoring is zo dat je daar geen omkijken meer naar hebt en zeker bent dat je facturen uitbetaald worden. Zo heb je echt tijd om te ondernemen.

Oninbare facturen

Wil een klant maar niet betalen of is de factuur gedeeltelijk betaald? Dan zijn deze facturen in feite oninbaar maar nog wel van waarde. Gespecialiseerde incassobureaus kunnen oninbare vorderingen van je overkopen en zo krijg je toch nog een beetje geld voor. Het is bij ZZP factoring niet mogelijk om oninbare facturen te verkopen.

De voordelen van een factuur verkopen

Je facturatie verkopen aan een externe partij. Het klinkt misschien best raar maar het wordt steeds vaker gedaan om de volgende voordelen:

  • Directe uitbetaling
  • Debiteurenbeheer wordt overgenomen
  • Je bent verzekerd voor faillissement van klanten
  • Geen omkijken meer naar de facturen, je kunt focussen op het ondernemen

Voordelen van oninbare facturen verkopen aan een incassobureau:

  • Je krijgt toch nog een beetje geld van de factuur
  • Bijbehorende administratie wordt voor je gedaan
  • Je hoeft zelf niet achter je geld aan te gaan