Als iets duurzaam moet zijn, zoals bij sustainable procurement, moet je uitgangspunt zijn dat je iets een keer doet en er daarna ofwel niet meer, dan wel voor een aanzienlijke periode geen aandacht meer aan hoeft te besteden. In dit geval aan alles wat rondom het inkoopproces van je bedrijf komt kijken. Niet omdat alles in een keer gedaan kan worden. Ook dit proces vraagt bereidheid tot periodieke evaluatie. Maar wel vanwege het principe dat je een keer heel goed alle manieren van werken onder de loep neemt en die zodanig verbetert dat ze zo goed zijn dat er niet per se snel iets aan veranderd hoeft te worden.
Sustainable Procurement: met oog voor mens en milieu
Sustainable Procurement werkt vanuit het idee dat alles lang mee moet gaan zonder er veel of vaak nog iets aan veranderd moet worden. Dit beperkt zich niet tot een enkel aspect van de bedrijfsvoering. Je kan aan verduurzaming van de materialen denken waarmee je bedrijft producten produceert of welke deze gebruikt. Maar ook ‘duurzaamheid’ van de medewerkers valt hieronder. Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat de mensen lang voor je kunnen en willen werken? Denk aan de arbeidsomstandigheden. Heeft iedereen een taak die uitvoerbaar is, of zit bijna iedereen tegen een burn-out aan te hikken vanwege onmogelijke deadlines?
Sustainable Procurement en de bedrijfscultuur
Een burn-out is natuurlijk geen goed voorbeeld van Sustainable Procurement. Als je erachter komt dat deze neiging te wijten is aan de bedrijfsvoering, ga dan eens na hoe de bedrijfscultuur in elkaar zit. Worden de werknemers beloond als ze anderen afsnauwen? Dat klinkt absurd, maar denk je eens in hoe vaak de anderen tot schreeuwends toe afblaffen dat ze een deadline moeten halen. Ja, die deadline halen levert een smak geld op. Maar als mensen zich niet gewaardeerd of zelfs maar veilig voelen binnen een bedrijf, zullen ze daar niet lang blijven. Dat is alles behalve de duurzaamheid die je na wil streven. Aarzel dus niet om de normen en waarden en de manier van leidinggeven binnen een bedrijf eens goed te overdenken als je een duurzame bedrijfsvoering nastreeft. Niet alleen bij de inkoop, maar bij het hele bedrijf.