Als ondernemer is het belangrijk om de juiste financiële keuzes te maken. Financiële vraagstukken zijn vaak ingewikkeld, maar een verkeerde beslissing kan al snel duizenden euro’s kosten. Een goede financieel adviseur kan u hierin helpen om de juiste keuze te maken. Bij ingewikkelde financiële producten als beleggingen, hypotheken en levensverzekeringen kunnen verkeerde beslissingen u erg veel geld kosten. In dit geval is het verstandig om een financieel adviseur om hulp te vragen.
Een financieel adviseur heeft naast zijn functie als adviseur ook een zorgplicht voor hun afnemers. Dit houdt in dat zij volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT) geen product aan u mogen verkopen die niet bij u als persoon past. Wanneer u toch zo’n product wil aanschaffen zonder adviseur, dan zal de aanbieder een kennistest afnemen. Uit de uitslag van deze test zal blijken of u adequaat genoeg bent om deze beslissing te maken.
Welke adviseur moet ik kiezen?
Binnen het vakgebied zijn er verschillende soorten financiële dienstverleners. Elke financiële dienstverlener heeft zijn eigen vakgebied. Zo moet een financieel dienstverlener een AFM hebben voor datgene wat hij doet.
- De aanbieder levert een product, bijvoorbeeld een spaarrekening of een koopsompolis.
- De financieel adviseur zoekt uit wat voor uw persoonlijke situatie een goede oplossing is.
- Daarnaast is er nog een bemiddelaar voor het afsluiten van een overeenkomst. De afnemer moet hierin zelf aangeven wat u een goede oplossing vindt en de bemiddelaar regelt dit vervolgens voor u.
Wanneer moet ik mijn financieel advies zelf betalen?
In sommige situaties moet u als consument de rekening voor financieel advies zelf betalen. Dit is in de volgende gevallen:
- Uitvaartverzekeringen
- Bankspaarproducten
- Levensverzekeringen
- Hypotheken
- Deelneming in beleggingsfondsen
- Hypotheken
- Overlijdensrisicoverzekering
- Individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
Naast een financieel advies kan je ook hulp krijgen bij het maken van een financiële planning.